0

Sól kamienna

W przemyśle chemicznym albo spożywczym, bardzo ważną rolę odgrywa sól kamienna, ktora może być stosowana jako środek do rozmrażania albo to zwalczania ślizgości na drodze podczas zimy. Zastosowanie soki kamiennej jest bardzo wszechstronne: wykorzystujemy ją mniej więcej jako produkcję sody czy chloru w przemyśle chemicznym, jako sól kuchenna ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, do przyprawiania różnych potraw oraz stosuje się ją jako środek konserwujący żywność głównie mięso, ryby i sery, ponieważ sól ogranicza rozwój bakterii, a w większym stopniu powstrzymuje go zupełnie. Sól należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego można wrzucić ziarnko ryżu lub kawałeczek laski cynamonu, które mają właściwości wciągania wilgoci. Sól możemy również wykorzystać w medycynie i leczeniu ludzi chorych, używa się jej głównie do różnych roztworów fizjologicznych i inhalacji, które pozwalają utrzymać w naszym organiźmie wodę, podajemy wtedy kroplówki choremu tak aby nie odwodnić jego organizmu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>